Tiedossa oleva Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden rahoitus puolueille ja ehdokkaille

Turun toriparkki Oy:n osakkaiden rahoituksesta toriparkkia kannattaville puolueille on julkisesti näkyvillä mainostus puolueiden lehdissä sekä vaalirahoitusilmoituksista ilmenevä rahoitus.

Turun toriparkki Oy:n osakkaat

Turun kaupunginvaltuustoon 2008 valittujen vaalirahoitusilmoitukset ilmenevät tästä linkissä. Pääsääntöisesti ehdokkaiden julkaistuissa rahoittajissa ei ole Turun Toriparkki Oy:n osakkita. Havaittavissa kuitenkin on, että eräät valtuutetut ovat saaneet suurehkoja, ilmoitusrajan alittavia tukia sekä suuria summia tukiyhdistyksiltä tai puoluejärjestöiltä. Näiden tukien alkuperä ei ole tiedossa.

Turun kaupunginvaltuutettujen rahoitusilmoitukset

Vuoden 2012 vaaleihin mahdollisesti luvatusta vaalirahoituksesta ei ole tietoa. Sen mahdollisuuteen viittaavat poikkeuksellinen kiire päättää asiasta ennen juhannusta 2012 sekä muu tiedossa oleva rahoitus.

Useat rakennusliikkeet, kiinteistösijoittajat sekä Turun Toriparkki Oy:n osakkaat ovat mainostaneet Turun Kokoomuksen Auransilta – lehdessä ja Turun SDP:n Väkipyörä-lehdessä jatkuvasti ainakin vuosina 2006 – 2012. Molemmat lehdet ilmestyvät 2-5 kertaa vuodessa TS-yhtymän julkaiseman Aamuset-ilmaisjakelulehden välissä. Puolueiden varsinainen hyöty mainoksista on Auran sillan ja Väkipyörän jakelukustannusten kattaminen.

Auran silta – ja Väkipyörä-lehdissä mainostavat vain tietyn tyyppiset yritykset. Jos lasketaan pois ne yritykset, joilla on suora yhteys kyseiseen. puolueeseen (työväenteatterit, yhtiöt joiden johtaja on ko. puolueen jäsen), lehdissä mainostavat pääosin yritykset, jotka hyötyvät vaikutuksesta kaavoitukseen, poikkeuslupiin ja rakennuslupiin eli rakennusliikkeet, kaupan keskusliikkeet ja kiinteistösijoittajat. Muiden toimialojen yritykset eivät merkittävästi mainosta lehdissä. Suuria mainostajia ovat mm. kaupan keskusliikkeet Turun osuuskauppa, Kesko, Hesburger, rakennusliikkeet kuten YIT, PEAB, NCC ja Asuntomestarit sekä kiinteistönomistajat kuten Aurator ja Turun Osuuspankki. Lehdet julkaistaan TS-yhtymän lehdessä. Näistä Turun Osuuskauppa, Hesburger, Aurator ja Turun Osuuspankki ovat Turun Toriparkki Oy:n osakkaita.

Auran silta- ja Väkipyörä-lehdet ovat saatavilla Turun pääkirjastosta. Tuoreimmat lehdet ovat hyllyssä ja vanhemmat lehtiarkistossa, josta ne tulee tilata päivää ennen.

Mainostajat ovat pitkälti samat sekä Kokoomuksen että SDP:n lehdissä.

Kokoomus, Auransilta

 Auransilta – lehden mediahinnat löytyvät tästä.

Auransillan mainokset, esimerkkejä:

1/2011: La 5.3.2011: Sivu rakennusliikkeiltä ja puoli sivua keskusliikkeiltä (1/4 TOK:lta ja 1/4 Keskolta)
2/2011 La 16.4.2011: Sivua Toriparkki Oy:n osakkailta (TOK ja TOP), 1/4 sivua Keskolta , 1/4 sivua Turun messukeskukselta ja sivu rakennusliikkeiltä (1/2 sivua Asuntomestareilta ja 1/2 sivua YIT:ltä)
1/2012 La 14.3.2012. Kesko ¼ sivu, TOP ¼ sivu, PEAB ½ sivu, Asuntomestarit ½ sivua, YIT ½ sivua.

Lehdet näkyvät julkaisemisensa jälkeen jonkin aikaa Aamusetin lehtiarkistossa:

Aamusetin lehtilukusali (15.9.2012 yhtään Auransiltaa ei näkyvillä)

SDP: Väkipyörä

Turun SDP:n Väkipyörä-lehdet 2009 – 2012 ovat suurelta osin netissä Ne antavat hyvän yleiskuvan siitä, ketkä ovat rahoittajia. Lehdistä joka toinen on julkaistu Aamuset – lehden välissä liitteenä; näissä lehdissä on enemmän mainoksia. Pienemmissä, vain jäsenistölle jaetuissa lehdissä on vain aatteellisessa yhteydessä SDP:hen olevien tahojen mainoksia.

Väkipyörä 2/2012 (paljon rakennusliikkeiden, n 1,5 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia (TOP, Hesburger, TOK, Aurator)
Väkipyörä 4/2011 (paljon rakennusliikkeiden, n. 1,25 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia (TOP, Hesburger, TOK)
Väkipyörä 3/2011 (esimerkki vain jäsenille jaetusta lehdestä)
Väkipyörä 2/2011 (paljon rakennus- ja keskusliikkeiden mainoksia, 1 sivuToriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia)
Väkipyörä 4/2010 (paljon, yli 1,25 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden  mainoksia)
Väkipyörä 1/2010 (yli 1,5 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia)
Väkipyörä 4/2009 (yli 1,5 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia)
Väkipyörä 2/2009 (lähes 2 sivua Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden mainoksia, myös mm. Aurator, yksi iso ”varattu”)

Kokoomuksen osalta on lisäksi seuraavat kaksi mielenkiintoista tietoa:

Turun toriparkki Oy:n vastuuhenkilöt

Turun Toriparkki Oy:n osakkaat tai heidän edustajansa Heikki Vaiste (10 000 e) , Heikki Salmela (10 000 e)  Rauno Puolimatka (10 000 e), Reale Oy (5000 e), TS-Yhtymä oy (5000 e), Vihanto Oy (5000 e)  Mikko Ketonen (5000 e)  rahoittivat Sauli Niinistöä 50 000 e presidentinvaaleissa. Vaalirahoitus kasvoi ennakkoilmoituksen 30 000 e:sta lopullisen ilmoituksen 50 000 e:hen. Rahoittajien joukossa voi olla muitakin Turun toriparkki Oy:hyn kytkeytyviä tahoja.
Sauli Niinistön vaalirahoitusilmoitus:

Ennakkoilmoitus:

Mielenkiintoinen arkistojen aarre: HS 3.5.2008 Juhani Leppä (kok) pyrkii kaupunginvaltuustoon mm. Turun Toriparkki Oy:n osakkaiden vastuuhenkilöiden: Rauno Puolimatkan, Keijo ja Mikko Ketosen ja Heikki Salmelan tuella. 2008 toriparkki oli myös ajankohtainen, ja sekä kaupunginvaltuustossa 2009 että kaupunginhallituksessa 2011 ja 2012 sekä kaupunginvaltuustossa 2012 Leppä äänesti toriparkin puolesta. Valtuustossa 2012 Lepän kanta yksinään ratkaisi asian. Lepän vaalirahoitusilmoituksessa ei yksilöidä, tukivatko nämä osakkaat häntä rahallisesti. Ilmenee vain 1700 euron tuki yksityishenkilöiltä ja 8550 euron tuki Aurajoen kokoomuksen kautta.
HS:n juttu Juhani Lepän ehdokkuudesta 3.5.2008

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s